Olieprijs hoger gesloten

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 20:51

Markt ziet zich gesteun door exportverlaging Saoedi Arabie.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag hoger gesloten, nadat Saoedi Arabië aankondigde de maandelijkse export van ruwe olie te verlagen, in een poging de mondiale voorraden versneld te verlagen.

De olieminister van Saoedi Arabië kondigde maandag aan de export in november met 7 procent te verlagen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De maatregel is onderdeel van de lopende inspanningen van OPEC en andere grote olieproducenten, waaronder Rusland, om de olieprijzen te stabiliseren door een verlaging van de output.

OPEC, waarvan Saoedi-Arabië het grootste lid is, en 10 producerende landen buiten het kartel, waaronder Rusland, kwamen eind vorig jaar overeen om de productie met circa 1,8 miljoen vaten per dag te verlagen ten opzichte van de piek van 16 oktober, met als doel het wereldwijd overaanbod terug te brengen en de olieprijs te verhogen.

De overeenkomst, die in mei werd verlengd tot maart 2018, werd ondermijnd door een gebrek aan naleving van het akkoord, de toename van de Amerikaanse productie en een onverwachte stijging van de productie in Libië en Nigeria. De twee lidstaten waren vrijgesteld van de overeenkomst.

Vorige week kwamen de Saoedische koning Salman en de Russische president Vladimir Poetin in Moskou bijeen om onder andere te discussiëren over een verlenging van het akkoord, maar er werd geen nieuwe overeenkomst getroffen.

"Er is slechts een gematigde reactie op commentaar van OPEC-leden over de verlenging of verdieping van het productieverlagingsakkoord, evenals de aankondiging van Saudi Aramco om te snijden in de levering van olie in november", aldus analisten van JBC Energy.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag licht hoger, maar analisten meldden dat beleggers meer concrete bewijzen willen zien van de aangekondigde maatregelen.

"De markt wil eerst bewijzen zien voordat het wordt geloofd. We zitten nog in oktober en hebben nog geen productie en export cijfers van deze maand gezien", zei analist Giovanni Staunovo van UBS Wealth Mangement.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 1,34 dollar, ofwel 2,7 procent, hoger op 50,92 dollar. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.