Grotendeels vlak slot op Damrak

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 17:52

Sterke cijfers Nederlandse industrie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag wisselend gesloten. De AEX index sloot vlak op 541,14 punten, de AMX eindigde ook vlak en de AScX kreeg er dankzij Takeaway.com 0,6 procent bij.

"Als je naar de AEX en AMX kijkt, is er vandaag niet veel gebeurd, maar er zijn wel individuele  fondsen die eruit springen", zei marktanalist Ron van der Does van IG. De analist wees daarbij op het sterk volatiele beeld van Gemalto aan het einde de middag. "Ik denk dat er een paar grotere shortgangers bezig zijn geweest. Dat hebben we vorige week ook al gezien", zo lichtte hij de beweging toe.

Van der Does wees verder op het sterke optreden van Randstad. "Er zijn recent onder meer in Nederland en Frankrijk positieve rapporten over de uitzendbranche verschenen. De branche zit op dit moment duidelijk in de lift", aldus de analist.

Op macro-economisch gebied bleek vanochtend dat de Nederlandse industrie in augustus opnieuw is gegroeid en zelfs iets harder dan in juli. De industriële productie steeg ten opzichte van augustus een jaar terug met 3,9 procent. In de voorgaande maand bedroeg de stijging al 2,8 procent. Het CBS vermeldde dat de productie al bijna twee jaar harder groeit op jaarbasis. Het producentenvertrouwen steeg bovendien in september weer, na dalingen in juli en augustus. Het vertrouwen onder Nederlandse producenten bereikte het hoogste niveau in 9,5 jaar tijd. 

Ook in andere Europese landen stond de industriële productie op de rol. In Italie en het Verenigd Koninkrijk steeg deze, maar na een opleving in juli, daalde de Franse productie in augustus weer.  

De export in Duitsland nam in augustus stevig toe, hoewel de import zelfs nog harder steeg. Uiteindelijk resteerde in augustus een handelsoverschot van 20,0 miljard euro, tegen 19,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. 

"De macrocijfers van Nederland en Duitsland waren sterk, maar het productiecijfers van Frankrijk viel tegen en was behoorlijk beneden verwachting", aldus marktanalist Van der Does van IG.

De grote vraag op de financiële markten is of de Catalaanse premier Carles Puigdemont vanavond de onafhankelijkheid van Catalonië zal uitroepen. "Als er een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring komt,is het waarschijnlijk dat Manuel Rajoy, de minister-president van Spanje, artikel 155 van de Spaanse grondwet zal gebruiken om de controle over de autonome regio terug te nemen", stelde analist Steven Tryptseen van ING. 

Trypsteen zei dat Puigdemont er ook voor kan kiezen om verkiezingen uit te roepen of de onafhankelijkheidsverklaring uit te stellen. Dat laatste scenario zou volgens ING alsnog tot verkiezingen in Catalonië kunnen leiden, omdat dan politieke steun voor Puigdemont verdwijnt. De massabetoging in Barcelona afgelopen weekend liet duidelijk de verdeeldheid over de kwestie zien, stelde Tryptseen nog.

De euro noteerde dinsdag tegen de avond tegenover de dollar op 1,1812. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1772 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1750 op de borden.  

De olieprijzen noteerden bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten flink hoger. Een vat West Texas Intermediate werd 2,1 procent duurder werd op 50,61 dollar en de prijs van een vat Brent 1,4 procent steeg naar 56,57 dollar. Van der Does wees erop dat de Saoedische regering dinsdag aankondigde de olie-export in november verder te gaan beperken. Een lager aanbod moet de prijs van het zwarte goud verder opdrijven.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Randstad aan kop met een winst van 3,3 procent, terwijl Gemalto de rij sloot met een verlies van 3,4 procent.

Unilever sloot 0,1 procent lager. Het Brits-Nederlandse concern meldde dat de aangetroffen hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel glyfosaat in ijs van Ben & Jerry's ver onder de toegestane Europese en Amerikaanse normen blijven en dus geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Unilever reageerde hiermee op een waarschuwing van een non-profit-organisatie voor gezondheidsrisico's. De Amerikaanse Organic Consumers Association stelde dinsdag dat de onkruidverdelger Roundup, met glyfosaat als werkzame bestanddeel, was aangetroffen in 12 van de 14 onderzochte ijsbakjes van Ben & Jerry's, in concentraties die weliswaar toegestaan zijn, maar toch gevaarlijk zou kunnen zijn. 

AkzoNobel Specialty is begonnen met de verdere uitbreiding van zijn Chinese fabriek voor organische peroxides, die de productiecapaciteit moet gaan verdubbelen, maakte het verf- en chemieconcern dinsdag bekend. De productie van dicumylperoxide (DCP) op de locatie in Ningbo is in augustus al met 40 procent gestegen en wordt uiteindelijk verdubbeld tot 38.000 ton per jaar. Volgens AkzoNobel blijft de vraag naar DCP wereldwijd groeien. De peroxide wordt gebruikt voor de vervaardiging van polymeren. Het aandeel sloot vlak.

Altice leverde 1,5 procent in. Het Franse kabelconcern haalt de aandelen van het overgenomen Franse onderdeel SFR van de beurs nadat een uitrookprocedure ervoor zorgde dat ook de laatste stukken in handen kwamen van Altice.

In de Midkap liet Fugro een herstel zien van het verlies van maandag. De bodemonderzoeker steeg 3,4 procent. 

PostNL was met een winst van 3,2 procent de nummer 2. Het plan van het nieuwe kabinet om een minimum uurtarief voor zzp'ers in te stellen kan positief uitpakken voor PostNL. Dit schreef analist Marc Zwartsenburg van ING dinsdagochtend in reactie op het nieuwe Nederlandse regeerakkoord. Concurrent Sandd maakt in vergelijking tot PostNL veel meer gebruik van zzp-ers, en zal daardoor volgens de analist veel meer last ondervinden van de nieuwe regelgeving. ING heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 5,75 euro. 

Philips Lighting was met een verlies van een vol procent de grootste daler.

In de AScX viel Takeaway.com op als sterkste stijger met een winst van bijna 4 procent, na een update over het derde kwartaal. In het afgelopen kwartaal verwerkte Takeaway 17,0 miljoen orders, een groei van 40 procent op jaarbasis. De onderneming zal blijven investeren in Duitsland en zal vanaf 2018 de prijzen omhoog gooien, wat een positief effect op de omzet van Takeaway zal hebben van circa 5 procent. Het bedrijf heeft solide prestaties afgeleverd in het derde kwartaal, maar er kan in de markt wel wat zorg ontstaan over de geplande hogere investeringen in Duitsland, schreven analisten van UBS in reactie op de trading update van de online bezorger van kant- en klaarmaaltijden. UBS heeft een koopadvies met een koersdoel van 47,00 euro. 

Heijmans steeg een vol procent. Het bouwbedrijf gaat energie opwekkende geluidsschermen plaatsen op de A5 bij Uden. De schermen worden over een traject van 2 kilometer geplaatst. De werkzaamheden gaan begin 2018 van start en worden aan het einde van volgend jaar afgerond.

Verder steeg AMG 3,6 procent en Accell Group eindigde 1,5 procent in de plus. Van Lanschot Kempen was hekkensluiter met een verlies van XX procent. 

Onder de lokale fondsen daalde Kiadis Pharma 9,4 procent, nadat het voorbeurs meldde 2,25 miljoen nieuwe aandelen te plaatsen tegen 8,00 euro per stuk. 

De nieuwe financiering die Esperite aankondigde, leverde een koersverlies op van 6,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street zonder al te grote uitslagen. De breed samengestelde S&P500 index ging 0,1 procent hoger op 2.547,38 punten, De Dow jones kreeg er ook 0,1 procent bij en de Nasdaq stond vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 569,30 0,50% 2,81 566,49
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 858,95 0,77% 6,58 852,37
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.094,13 0,71% 7,73 1.086,40