Europese beurzen overwegend licht lager

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 12:35

Markten kijken met spanning naar Cataloniƫ.

(ABM FN-Dow Jones) De beurzen in Europa noteerden dinsdag rond het middaguur overwegend lager. De STOXX Europe 600 daalde 0,1 procent tot 389,99 punten, de Duitse DAX leverde ook ruim 0,1 procent in tot 12.960,17 punten en voor de Franse CAC 40 was er eveneens een min van 0,1 procent op 5.361,10 punten. De Britse FTSE 100 noteerde evenwel 0,2 procent hoger op 7.522,99 punten.

De Europese financiële markten kijken dinsdag vooral uit naar wat er in Catalonië zal gebeuren.

"Terwijl in Europa werd gedacht dat de Catalaanse crisis over was, zijn de zaken juist verergerd", constateerde marktanalist Naeem Aslam van Think Markets dinsdag. "De Catalaanse leider Carles Puigdemont zou de spanning verder kunnen escaleren tijdens zijn toespraak voor de Spaanse regering.  Een geleidelijke overgang naar onafhankelijkheid is tot nu toe door hem overwogen en als hij dat vandaag in het parlement aankondigt, dan betekent dat meer druk op de Spaanse financiële markten. Premier Rajoy van Spanje heeft dat geen andere keuze dan met kracht de orde te herstellen. Het investeerderssentiment is inmiddels negatief", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch gebied bleek dat de export in Duitsland in augustus stevig is toegenomen, hoewel de import zelfs nog harder steeg, meldde het Duitse statistiekbureau Destatis dinsdag. Uiteindelijk resteerde in augustus een handelsoverschot van 20,0 miljard euro, tegen 19,6 miljard euro in dezelfde maand een jaar eerder. 

De industriële productie in Frankrijk is in augustus gedaald, na een opleving in juli, bleek dinsdag. De productie daalde in augustus met 0,3 procent op maandbasis. In juli steeg de productie juist nog met 0,8 procent. Op jaarbasis steeg de industriële productie in augustus met 2,4 procent.

In het Verenigd Koninkrijk is de industriële productie in augustus gestegen. De industriële productie steeg in augustus met 0,2 procent ten opzichte van juli en met 1,6 procent versus dezelfde maand een jaar eerder. In juli was op maandbasis sprake van een stijging met 0,3 procent en een toename van 1,1 procent op jaarbasis. 

De industriële productie in Italië is in augustus juist gegroeid, vergeleken met een maand eerder. De productie steeg met 1,2 procent ten opzichte van juli. Aangepast voor het aantal werkdagen steeg de industriële productie met 5,7 procent. 

De Nederlandse industrie is in augustus opnieuw gegroeid en zelfs iets harder dan in juli, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdagochtend bekend. De industriële productie steeg ten opzichte van augustus een jaar terug met 3,9 procent. In de voorgaande maand bedroeg de stijging 2,8 procent. Het statistiekbureau vermeldde dat de productie al bijna twee jaar harder groeit op jaarbasis. Het producentenvertrouwen steeg bovendien in september weer, na dalingen in juli en augustus. Het vertrouwen onder Nederlandse producenten bereikte het hoogste niveau in 9,5 jaar. 

Olieprijzen noteerden dinsdag hoger. De november-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 49,83 dollar en een Brent future noteerde ook ruim 0,5 procent hoger op 56,09 dollar. 

Een euro leverde 1,1776 dollar op. Het valutapaar noteerde maandagavond bij het sluiten van de beurzen op Wall Street nog op 1,1750. 

Voor woensdag staan in Europa de definitieve inflatiecijfers van september in Spanje op de rol.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel is begonnen met de verdere uitbreiding van zijn Chinese fabriek voor organische peroxides, die de productiecapaciteit moet gaan verdubbelen, maakte het concern dinsdag bekend. De productie van dicumylperoxide (DCP) op de locatie in Ningbo is in augustus al met 40 procent gestegen en wordt uiteindelijk verdubbeld tot 38.000 ton per jaar. Volgens AkzoNobel blijft de vraag naar DCP wereldwijd groeien onder meer voor de productie van polymeren. Het aandeel AkzoNobel noteerde dinsdag rond het middaguur ruim 0,1 procent lager. 

HelloFresh, een bezorger van maaltijdboxen treft voorbereidingen voor een beursgang waarmee het 250 miljoen tot 300 miljoen euro wil ophalen. Dit maakte de onderneming dinsdag bekend, nadat eerder al uitlekte dat er plannen waren voor een IPO. HelloFresh, dat deels in handen is van het Duitse investeringsvehikel Rocket Internet, wil een notering aan de beurs van Frankfurt. In de komende 15 maanden denkt HelloFresh de verliezen achter zich te kunnen laten en break-even te kunnen draaien op het niveau van EBITDA. In het tweede kwartaal behaalde HelloFresh een omzet van 230 miljoen euro. 

Een andere maaltijdbezorger, Takeaway.com, houdt de groei er goed in, bleek dinsdag  uit de kwartaalupdate. Topman Jitse Groen zei er alle vertrouwen in te hebben dat het de kloof met de concurrentie nog verder zal weten te vergroten. De investeringen zullen in het vierde kwartaal worden opgevoerd, onder meer om de positie in Duitsland te versterken, waar het naar eigen zeggen al "duidelijk de nummer één" is. Recent werd een overeenkomst getekend met Domino's Pizza in Duitsland. In het derde kwartaal verwerkte Takeaway 17,0 miljoen orders, een groei van 40 procent op jaarbasis, waarmee de ordergroei dit jaar tot nog toe 42 procent bedroeg. In Nederland kwam de ordergroei dit jaar uit op 32 procent, in Duitsland was dit 42 procent en daarbuiten steeg het aantal orders zelfs met 63 procent. Volgens UBS heeft het bedrijf solide prestaties geleverd. UBS heeft een koopadvies met een koersdoel van 47,00 euro. De koers van Takeaway.com steeg circa 5 procent. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent hoger. De S&P 500 index sloot 0,2 procent in het rood op 2.544,73 punten, De Dow Jones index verloor krap 0,1 procent en de Nasdaq leverde bijna 0,2 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Groen bepalende kleur op Europese beursvloeren

Politiek domineert sentiment.

1 uur geleden - Lees verder

Batenburg groeit hard

Dividend flink omhoog.

2 uren geleden - Lees verder

Goede weekstart AEX

Sligro uitblinker na deal met Jumbo.

2 uren geleden - Lees verder

Beursblik: afbouwen activiteiten drukt winst TKH Group naar verwachting

Voor heel jaar op stabilisering winst gerekend.

3 uren geleden - Lees verder

ECB kocht voor ruim 5 miljard aan obligaties

Ook weer bedrijfsobligaties bijgekocht.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.167,23 0,60% 30,65 5.136,58
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.365,66 -0,03% -1,50 5.367,16