Europese beurzen openen vermoedelijk lager

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 07:53

Overwegend hogere koersen in Aziƫ.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 27 punten voor de Duitse DAX en een daling van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag overwegend met kleine plussen gesloten, met als uitzondering de Britse beurs.

De Spaanse IBEX 35 index sloot 0,5 procent hoger op 10.236,00 punten, na een weekend met grote demonstraties van voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid van Catalonië. Inmiddels hebben vanwege de onzekerheid verschillende grote bedrijven en banken hun hoofdkantoren uit Barcelona verplaatst naar Madrid en andere Spaanse steden, of dreigen hiermee.

"De demonstraties hebben ons duidelijk laten zien dat er twee kanten zijn aan de Catalaanse situatie", zei marktanalist David Madden van CMC Markets maandag.

"De Spaanse regering heeft voor bedrijven in Catalonië gemakkelijker gemaakt om hun hoofdkantoren naar elders in Spanje te verplaatsen. Deze financiële druk kan het leven van Catalanen die voor afscheiding zijn moeilijker maken", voegde hij toe. "Dat gezegd hebbende, wordt er nog steeds gesproken over de mogelijkheid dat de regio zich deze week onafhankelijk van Spanje zal verklaren. Zolang die onzekerheid voortduurt, zullen internationale investeerders naar andere locaties kijken voor investeringsmogelijkheden."

Mocht Catalonië zich inderdaad onafhankelijk verklaren, dan zal Madrid vermoedelijk artikel 155 in werking zetten en daarmee het Catalaanse parlement ontbinden.

De macro-economische agenda was maandag mager gevuld.

De bedrijvigheid in de Chinese dienstensector is in september in een duidelijk lager tempo gegroeid, bleek maandag uit cijfers van Markit Economics en Caixin. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 52,7 in augustus naar 50,6 in september, het laagste niveau sinds december 2015. Eerder al bleek de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie gedaald van 51,6 naar 51,0.

De Duitse industrie is in augustus zowel op maand- als op jaarbasis gestegen. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, steeg ten opzichte van juli met 2,6 procent. Er was slechts een stijging van 0,9 procent verwacht. In juli daalde de industriële productie op maandbasis met een herziene 0,1 procent, waar eerder nog werd uitgegaan van een stabiel productieniveau. Op jaarbasis steeg de industriële productie in augustus met 4,7 procent.

"De sterke industriële productie geeft nieuw bewijs dat de economie de zomerzwakte achter zich heeft gelaten en terug is op maximale  snelheid", zei hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING in een reactie. "Terwijl de coalitiebesprekingen voor een nieuwe Duitse regering nog moeten beginnen, dendert De Duitse economie voort", concludeerde deze marktvorser.  

"Feitelijk kan Duitsland zich comfortabel voelen vanwege de ervaringen van zijn westelijke buurlanden die hebben laten zien dat het langdurig hebben van een demissionaire regering die slechts op de winkel past, geen obstakel hoeft te zijn voor sterke groei."  

Bedrijfsnieuws

In de Amsterdamse AEX ging DSM aan kop na een koopaanbeveling door ING en een spectaculaire koersdoelverhoging van 55,00 naar 91,00 euro. Analist Reginald Watson wees er op dat DSM zijn doelstellingen onder het strategisch plan voor 2018 een jaar eerder dan voorzien heeft weten te realiseren. "We denken dat het onthullen van de Strategie 2021 in het tweede kwartaal van 2018 de aanjager zal zijn van de waardering naar 91 euro per aandeel", aldus de marktvorser. DSM werd 1,5 procent duurder.

Air France KLM verloor 1,2 procent, nadat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep bekendmaakte in september meer passagiers ter hebben vervoerd en ook het vrachtvervoer verder zag verbeteren. 

Bpost nam Radial overgenomen voor een bedrag van 820 miljoen dollar. Bpost wil met de overname van het Amerikaanse bedrijf zijn dienstenaanbod uitbreiden en de ontwikkeling van zijn logistieke oplossingen voor e-commerce te versnellen. Bpost financiert de overname via een overbruggingskrediet. De acquisitie zal volgens het bedrijf een positieve impact op de winst per aandeel hebben vanaf 2020. Het aandeel sloot maandag in Brussel 3,4 procent lager.

Accor sloot 0,8 procent hoger, nadat de Franse hotelgroep een overnamebod ter waarde van 1,2 miljard Australische dollar deed op Mantra Group.

Rosneft heeft voor 1,13 miljard dollar een 30 procent belang genomen in het Zohr-gasveld in de Middellandse Zee van het Italiaanse Eni. Rosneft verloor 0,5 procent en Eni sloot nipt lager.

Smith & Nephew eindigde maandag 1,6 procent lager, nadat het medische technologiebedrijf meldde dat CEO Olivier Bohuon eind 2018 met pensioen gaat.

Euro STOXX 50          3.610,19 (+0,2%) 

STOXX Europe 600        390,21 (+0,2%) 

DAX                   12.976,40 (+0,2%) 

CAC 40                 5.365,83 (+0,1%) 

FTSE 100               7.507,89 (-0,2%) 

SMI                    9.259,34 (+0,1%) 

AEX                      541,19 (+0,2%) 

BEL 20                 4.054,40 (+0,2%) 

FTSE MIB              22.476,75 (+0,4%) 

IBEX 35               10.236,00 (+0,5%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger. 

De Amerikaanse beurzen sloten maandag nog licht lager. Beleggers moesten het stellen zonder richtinggevend nieuws, mede vanwege de viering van Columbus Day in de Verenigde Staten, waardoor de obligatiemarkten dicht waren. Hoewel de aandelenmarkten dus wel geopend waren, was de agenda zowel op macro-economisch gebied als voor bedrijfsnieuws geheel leeg.

"We hebben eigenlijk helemaal geen economisch nieuws vandaag en het is een rare dag, met sommige markten die dicht zijn. De markt is lichtelijk richtingloos. Toch is er sprake van enige zwakte op de markt", zei hoofdmarktstrateeg Robert Pavlik van Boston Private Wealth Management. "Mensen zijn een beetje nerveus in de aanloop naar het cijferseizoen. Er wordt veel gesproken over markten die overspannen zijn en dat werkt door in de hoofden van investeerders. Maar dezelfde partijen roepen ook weer dat de markt verder omhoog moet", zei hij, aangevend dat de conflicterende inzichten op recordstanden de aandelenbeurzen beperken in verdere winsten.

De geopolitieke ontwikkelingen in verschillende regio's, waaronder Noord-Korea, Iran  en Spanje, blijven de financiële markten bezig houden.

De macro-economische agenda begint voor de Verenigde Staten pas op woensdag, met de wekelijkse hypotheekaanvragen en de notulen van de Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

Tesla verloor 3,9 procent, nadat het concern bekendmaakte de onthulling van zijn elektrische semi-truck tot 1 november uit te stellen. Dat komt kort nadat het concern productieproblemen bij zijn nieuwe Model 3 personenauto meldde.

General Electric sloot 3,9 procent lager, na het nieuws dat een aantal topbestuurders het bedrijf gaat verlaten. Het concern komt op 20 oktober met zijn rapportage over het derde kwartaal.

General Motors sloot 0,9 procent hoger, nadat het autoconcern maandag bekendmaakte het bedrijf Strobe in Pasadena te hebben gekocht, dat lasergestuurde sensoren maakt. De acquisitie moet GM helpen de ontwikkeling van zelfsturende auto's te versnellen. Daarvoor gaat Strobe nauw samenwerken met Cruise Automation, dat GM begin 2016 overnam.

S&P 500 index               2.544,73 (-0,2%)

Dow Jones index            22.761,07 (-0,1%)

Nasdaq Composite            6.579,73 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger, met een plus van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een vlakke notering voor de Chinese Shanghai Composite. 

Nikkei 225                     20.819,47 (+0,6%)

Shanghai Composite        3.374,32 (+0,0%)

Hang Seng                     28.439,76 (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1774. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1747 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1745 op de borden. 

USD/JPY Yen   112,64

EUR/USD Euro  1,1774

EUR/JPY Yen   132,60

MACRO-AGENDA:

DINSDAG 10 OKTOBER

06:30 Industriële productie - Augustus (NL)

08:00 Handelsbalans - Augustus (Dld)

08:45 Industriële productie - Augustus (Fra)

10:00 Industriële productie - Augustus (Ita) 

10:30 Industriële productie - Augustus (VK)

BEDRIJFSNIEUWS:

DINSDAG 10 OKTOBER

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

17 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

37 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.289,86 0,64% 33,68 5.256,18
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.448,81 0,24% 13,16 5.435,65