Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 12:26

PostNL profiteert van zzp-wet.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak noteerde dinsdag richting het einde van de ochtendhandel vlak. De AEX-index noteerde vrijwel onveranderd op  541,18 punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

Volgens portefeuillemanager Albert Jellema van ProBeleggen maakt de markt zich niet echt zorgen, bijvoorbeeld over de mogelijke onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië vandaag.

"De laatste tijd lijken de beurzen immuun voor zorgwekkende berichten", zei hij. "Dat zal ooit wel weer veranderen, maar wanneer dat gebeurt?" Klaas Knot waarschuwde maandag dat het ruime monetaire beleid de markten in slaap sust en risico's laat negeren. Hij voorzag een scherpe marktcorrectie. "Hij zal in de komende jaren vast wel een keer gelijk krijgen", aldus Jellema.

De meest opvallende beweger op het Damrak was PostNL, dat profiteerde van goed ontvangen plannen voor een minimumtarief voor zzp'ers, die dinsdag door het nieuwe kabinet worden gepresenteerd.

Op economisch gebied waren er cijfers voor de industriële productie in een aantal eurozonelanden en een Duitse handelsbalans voor augustus. Daaruit bleek dat de Duitse export flink is gegroeid terwijl de industriële productie in Frankrijk in augustus is gedaald na een opleving in juli. In Nederland groeide de productie met 3,9 procent op jaarbasis.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 49,95 dollar, terwijl een december-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 56,20 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1798. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1772 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1750 op de borden.  

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 2,0 procent.

ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 1,5 procent. 

Het Franse kabelconcern Altice leverde 1,0 procent. Het bedrijf haalde de aandelen van het overgenomen Franse onderdeel SFR van de beurs na een uitrookprocedure.

AholdDelhaize won 0,7 procent. Het is het een van de slechtst presterende aandelen in de AEX-index dit jaar, en beleggers lijken er geen beweging in te willen brengen. "Men maakt zich erg veel zorgen over foodretail in de VS", zei Jellema.

In de Midkap liet PostNL een forse winst zien van 3,5 procent. De nieuwe regels voor zzp'ers van het kabinet worden door beleggers zeer positief opgevat. Volgens een analist van ING zou dit concurrent Sandd zelfs in de armen van PostNL kunnen drijven, zei Jellema.

Fugro liet een herstel zien van het verlies van maandag. De bodemonderzoeker steeg 1,6 procent. 

Arcadis was met een verlies van 1,6 procent de grootste daler.

In de AScX viel Takeaway.com op met een winst van 5 procent, na een update over het derde kwartaal. In het derde kwartaal verwerkte Takeaway 17,0 miljoen orders, een groei van 40 procent op jaarbasis. De onderneming zal blijven investeren in Duitsland en zal vanaf 2018 de prijzen omhoog gooien, wat een positief effect op de omzet van Takeaway zal hebben van circa 5 procent. "Ik noem dat een Netflixje. Het marktaandeel is zo groot dat restaurants ook wel 1,05 euro willen betalen in plaats van 1,00 euro voor een via Takeaway.com bestelde maaltijd", dacht Jellema.

Verder steeg AMG 2,8 procent en leverde Avantium 0,9 procent in.

Kiadis Pharma verloor 8,5 procent, nadat het voorbeurs meldde 2,25 miljoen nieuwe aandelen te plaatsen tegen 8,00 euro per stuk. De nieuwe financiering die Esperite aankondigde, leverde een koersverlies op van 1,7 procent.

Esperite heeft een achtste tranche uitgeschreven van een door European Select Growth Opportunities Fund en zal nog twee tranches binnen korte tijd plaatsen om zo in totaal 1,1 miljoen euro op te halen. De koers van Esperite daalde 1,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Bestaande woningverkopen Amerika nemen af

Afname van 3,2 procent in januari.

31 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse inkoopmanagersindex omhoog - Markit

Industrie en diensten trekken aan.

51 minuten geleden - Lees verder

Broadcom verlaagt bod op Qualcomm

NXP bereid 3 dollar te compenseren.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street richting vrijwel vlakke opening

Fed-notulen krijgen aandacht.

1 uur geleden - Lees verder

Niek Hoek brengt overnamevehikel naar Damrak

IPO moet tenminste 50 miljoen euro opleveren.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45