Ben & Jerry's ijs veilig volgens Unilever

Redactie ABM Financial News - 10 oktober 2017, 14:17

'Bestrijdingsmiddel glyfosaat zit in alles', stelt Unilever-onderdeel.

(ABM FN-Dow Jones) De aangetroffen hoeveelheden van het bestrijdingsmiddel glyfosaat in ijs van Ben & Jerry's blijven ver onder de toegestane Europese en Amerikaanse normen en leveren dus geen gevaar op voor de gezondheid. Dat stelde het Unilever-bedrijf maandag, nadat een non-profit-organisatie waarschuwde voor gezondheidsrisico's.

De Amerikaanse Organic Consumers Association stelde dinsdag dat de onkruidverdelger Roundup, met glyfosaat als werkzame bestanddeel, was aangetroffen in 12 van de 14 onderzochte ijsbakjes van Ben & Jerry's, in concentraties die weliswaar toegestaan zijn, maar toch gevaarlijk zou kunnen zijn. 

IJsfabrikant Ben & Jerry's, onderdeel van het Unilever-concern, benadrukte dat het product veilig is en erop dat de concentratie minder dan 1,174 op een miljard delen bedraagt. 

"We maken ons zorgen, maar we zijn niet totaal verrast. Het zit namelijk overal in - van normaal eten tot natuurlijk en biologisch eten tot regenwater - en dát is het probleem", aldus het bedrijf.

In biologisch volkorenbrood zou 78 keer zo veel glyfosaat zitten en in een popuiaire soort volkoren ontbijtgranen zelfs meer dan 600 keer zo veel. 

Ook volgens het laboratorium dat de tests heeft uitgevoerd lijken de bij Ben & Jerry's gevonden concentraties "geheel irrelevant", merkte de ijsfabrikant op. Zo zou een kind van 35 kilo niet minder dan 145.000 porties ijs moeten eten om de daglimiet te bereiken die de Amerikaanse Environmental Protection Agency heeft gesteld.

Toch beloofde het ijsmerk in de toekomst geen ingrediënten meer te gebruiken die zijn besproeid met glyfosaat, om het droogproces voor de oogst te versnellen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met graangewassen zoals tarwe en haver. Ook lanceert Ben & Jerry's volgend jaar ijs dat met biologische zuivel gemaakt is. De biologische lijn zal naar verwachting 6 procent van de Amerikaanse verkopen behelzen.

De Amerikaanse organisatie Organic Consumers Association maakte dinsdag in Brussel bekend dat het bestrijdingsmiddel van de Amerikaanse zadenveredelaar Monsanto was aangetroffen in Ben & Jerry's ijs uit Frankrijk, Nederland, Duitsland en het VK. 

Hoewel de aangetroffen hoeveelheid ruim binnen de normen valt, is er waarschijnlijk toch een gezondheidsrisico, stelde onderzoeker Gilles-Eric Séralini. Volgens hem gaan de regels in de EU en de VS uit van een verouderd toxicologisch model, dat geen rekening houdt met de eigenschappen van hormoonverstorende middelen zoals onkruidverdelgers op basis van glyfosaat. "Dat kan de gezondheid bij zeer lage niveaus schaden". 

Een studie bij ratten zou wijzen op chronische nierproblemen na het eten van genetisch gemanipuleerde mais die resistent is tegen Roundup-gif en een hogere sterfte bij vrouwelijke dieren, onder andere door de ontwikkeling van tumoren.

OCA verwelkomde het biologische zuiveliniatief en riep Ben & Jerry's op geheel biologisch te gaan produceren. 

Het aandeel Unilever noteerde dinsdag 0,5 procent hoger op 50,33 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: vertrouwen Binck-beleggers daalt opnieuw

Ahold Delhaize meest kansrijk voor maart.

Gisteren - Lees verder

DM Equity Partners meldt belang in Dutch Star Companies One

Kapitaalbelang van bijna vier procent.

Gisteren - Lees verder

Goldman Sachs vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Wereldhave

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Stree

Bijna alle fondsen hoger.

9 maart 2018, 22:11 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
UNILEVER toevoegen aan uw watchlist 44,73 1,31% 0,58 44,15