Speculatieve koop op verhoging bod op Foster's

Koen Bender - 24 juni 2011, 16:36

SABMiller heeft een bod heeft gedaan op het Australische Foster's die het bod resoluut afwezen. Een biedingsoorlog behoort tot de mogelijkheden.

De kenmerken

- Foster’s Group Ltd.
- Huidige koers A$ 5,12   
- Cash bod van A$ 4,90 door SABMiller
- Bod afgewezen door Foster’s als “significantly undervaluing the company”
- Mogelijk  ook andere bierbrouwers geïnteresseerd in Foster’s
- Neerwaarts risico beperkt door cash bod


Foster’s is de grootste bierbrouwer in Australië en de Pacific. Het bedrijf bezit enkele sterke merken zoals Foster’s en Victoria Bitter en heeft licenties van sterke internationale merken zoals Corona en Stella Artois voor de distributie in Australië. Daarnaast heeft het enkele licenties voor sterke dranken  en frisdranken waaronder Perrier. Haar eigen merken worden, veelal in licentie, over de hele wereld verkocht. In 2010 zag de brouwer haar volume teruglopen, prijzen voor haar producten konden echter worden verhoogd. Foster’s heeft eind april haar wijnbedrijf, Treasury Wine Estates ,  afgestoten door middel van een aparte notering. Hierdoor kan Foster’s zich volledig richten op de biermarkt. Haar thuismarkt Australië laat een bevolkingsgroei zien. Per hoofd van de bevolking neemt de bierconsumptie, in lijn met de wereldwijde trend, af.  De bevolkingsgroei zal er echter voor zorgen dat de Australische biermarkt zal blijven groeien. Daarnaast is de trend dat er meer premium bier wordt gedronken, een segment waarin Foster’s middels haar internationale merken goed is vertegenwoordigd.Op 21 juni heeft de Zuid Afrikaanse brouwer SABMiller een bod van A$ 4,90 in contanten uitgebracht op Foster’s. Dit is een premie van 8,2% op de slotkoers van Foster’s van 20 juni.  Foster’s heeft het bod afgewezen als te laag.

 


In een videointerview geeft de CEO van SABMiller, Graham Mackay, aan dat hij middels dit bod probeert om in contact te komen met de directie van Foster’s. Dit om te zien of via ”constructieve discussie het voorstel kan worden ontwikkeld”. In het interview noemt Mackay de sterke groei van de regio, de groei van het premiumsegment en de stabiele en winstgevende ontwikkeling van de Australische biermarkt als belangrijkste drijfveren voor het bod. Daarnaast roemt hij de sterke economie van Australië als pijler onder de groei van de biermarkt. Onlangs bracht de Zwitserse bank UBS een researchrapport uit waarin het uitvoerig ingaat op een mogelijke overname van Foster’s. Het noemt Foster’s als een van de weinige overname kandidaten in een sterk consoliderende markt. In de lijst  van mogelijke kopers wordt, naast SABMiller, Molson Coors , Modelo en Anheuser-Busch Inbev genoemd. Op basis van eerdere overnames in de bierbranche noemt UBS een overnameprijs van A$ 5,90 als haalbaar.De dominante positie van Foster’s in Australië, en het feit dat het een van de laatste overgebleven overnamekandidaten is, maken het waarschijnlijk dat ook andere brouwers Foster’s  willen inlijven. Een biedingsoorlog mag derhalve niet worden uitgesloten.De afwijzing van het bod door Foster’s als te laag en de mogelijkheid tot een biedingsoorlog maken het interessant om Foster’s te kopen. Het bod van SABMiller is A$ 4,90 in cash. Dit legt een bodem onder de koers. Een interessante manier om van een verhoogd bod te profiteren is het kopen van de ING Foster’s Sprinter Long met een stoploss van A$ 4,20. Het financieringniveau is A$ 3,82. De Isin code van deze sprinter is NL0009759596.Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in de ING Fosters Sprinter Long 4,20 voor de meeste van haar cliënten. 


Financiële Trends

Koersen: H/L 52 weken: AUD 6.44/4,23
Gemid geschatte winst per aandeel 2011 AUD 0,30
Gemid geschatte winst per aandeel 2012 AUD 0,27
Winst per aandeel 2009: AUD 0,36 (gerapporteerd).
Dividend voorstel 2010: AUD 0,1525 p.a.
Bij een –huidige- koers van AUD 5,12 laat zich een P/E berekenen van 15


Bronnen:  yahoo finance en jaarverslag 2010

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AB INBEV toevoegen aan uw watchlist 103,30 4,33% 4,29 99,01
HEINEKEN toevoegen aan uw watchlist 88,74 0,73% 0,64 88,10