Daimler verhoogt haar bod!

Koen Bender - 14 mei 2011, 22:18

Daimler gaat door de bocht en verhoogt het bod naar eur 26,-. Maar is het genoeg?

Een verhoging hing al in de lucht.

 

Het zat er al aan te komen en op zaterdag kwam de bevestiging; Daimler en Rolls Royce zijn voornemens hun bod op Tognum te verhogen. 

 

Daimler en Rolls Royce zijn bereidt om hun bod op Tognum met € 2,- te verhogen naar € 26,-, op

Daimler topman toch door de bocht…

voorwaarde dat Tognum het bod ondersteunt. Het voorstel is mondeling gedaan en Tognum zegt het voorstel in overweging te nemen zodra het schriftelijk is.

 

Afgelopen week werd duidelijk dat slechts 0,05% van de aandeelhouders stukken had aangemeld voor het bod van € 24,-. Ook was er felle kritiek op het bod tijdens de aandeelhoudersvergadering van Tognum. Daar werd andermaal duidelijk dat het bod van € 24,- geen kans van slagen had.

 

Intussen kwam de deadline van het eerste bod steeds dichterbij. Daimler/Rolls Royce hadden 18 mei als deadline voor de overname meegegeven. De Duitse wet schrijft echter voor een verhoging van een initieel bod, 24 uur voor expiratie van dat bod moet plaatsvinden.  Het consortium heeft nu dus een paar dagen voor expiratie haar bod mondeling verhoogd, in de hoop nu wel de benodigde 22% aanmelding te krijgen.

 

€ 26,- is waarschijnlijk niet genoeg

 

Het is echter maar helemaal de vraag of € 26,- nu wel genoeg is.  De verhoging vertegenwoordigd een waarde van € 260 miljoen. Eerder deze week gaf Tognum aan haar schuld van € 300 miljoen uit 2007 nu volledig te hebben afgelost. Ten opzichte van de IPO prijs (€24,-) van Tognum uit 2007 rechtvaardigt dit dus al meer dan € 2,- per aandeel. De voortgang die het bedrijf op het gebied van R&D, distributie en margeverbetering heeft gemaakt worden dus nog steeds volledig buiten beschouwing gelaten.

 

Eerder gaven grootaandeelhouders zoals ING en First Eagle Investment Management al aan een bod beneden de € 28,- tot € 30,- regionen onacceptabel te vinden.

 

Wij delen deze mening en verwachten dat Daimler dieper in de buidel zal moeten tasten voor Tognum.

 

We houden onze sprinter in portefeuille!

 

Voor onze relaties profiteren we van deze overnamestrijd door een positie in de ING Sprinter Tognum Long.  We kochten deze sprinter toen Tognum € 25,- noteerde. Het aandeel sloot vrijdag op € 26,05 en dat leverde onze sprinter een winst van 12,4% op.  Met een verhoging van het bod naar € 26,- hebben we dus weinig neerwaarts risico (we gaan ervan uit dat het consortium het bod niet terugtrekt). Indien het bod wordt verhoogt naar € 28,-, dan stijgt de koers van de sprinter van € 9,26 naar € 11,13, een stijging van 20,20%. Naar onze inschatting een redelijk risicoloze positie.

 

Wij handhaven onze positie en volgen de ontwikkelingen met belangstelling.

 

Mercurius Vermogensbeheer baseert dit rapport op publiek beschikbare informatie van betrouwbaar geachte bronnen. Dit rapport vormt geen algemene koopaanbeveling. Beleggers zijn zelf verantwoordelijk hun beslissing. Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleent. Auteursrechten zijn voorbehouden aan Mercurius Vermogensbeheer. Mercurius Vermogensbeheer staat onder toezicht van de AFM en DNB.

Nieuws

Wall Street op weg naar vlakke opening

Beurzen geven niks prijs op records van maandag.

19 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse zet verkoopadvies op ING

ABN AMRO blijft koopwaardig en koersdoel voor KBC omhoog.

37 minuten geleden - Lees verder

Kimberly-Clark gaat kosten besparen

Meer winst in vierde kwartaal.

53 minuten geleden - Lees verder

Omzetstijging voor Procter & Gamble

P&G rekent op meer winst per aandeel.

1 uur geleden - Lees verder

Enorme winststijging Verizon

Eenmalige posten stuwen winst in vierde kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.