24,- is te laag!

Koen Bender - 16 april 2011, 17:46

Tognum wijst bod van Daimler af maar laat de deur open....

Bod te laag

 

Op vrijdag 15 april kwam de raad van bestuur van Tognum bijeen om een reactie te formuleren op het bod van Daimler/Rolls Royce. Eerder was al bekend geworden dat Tognum Deutsche Bank en Lazard om een onafhankelijke waardebepaling van het bedrijf had gevraagd. ING, grootaandeelhouder in Tognum, had al laten weten dat ze €24,- belachelijk laag vonden en zelf denken aan €30,- tot € 32,-. 

 

De reactie van Tognum was dan ook weinig verrassend. “Het bod van Daimler is te laag” zo luidde het vanuit Friedrichshafen. De motorenbouwer raadt haar aandeelhouders aan om niet op het bod in te gaan.

 

De juiste prijs, dan wilt Tognum wel…

 

Tognum geeft aan dat Daimler de investeringen die Tognum gedaan op het gebied van emissie reductie en brandstofbesparing van haar motoren, niet juist waardeert. Ook de toekomstige groei wordt door Daimler te laag geschat. In haar reactie stelt Tognum verder dat “iedere aandeelhouder maar zelf moet beslissen wat een juiste prijs is voor Tognum”. De grootaandeelhouders First Eagle, Delta Lloyd, Deka en investeerder Guy Wyser Pratte hebben zich al achter de waardering van ING geschaard.  Afgezien van de te lage prijs is Tognum enthousiast over een samenwerking met Daimler/Rolls-Royce. Het bedrijf ziet met name kansen om sterker te expanderen in opkomende landen.

 

Wat is de volgende zet?

 

 

Daimler CEO Dieter Zetsche

Het bod van Daimler loopt tot 18 mei maar de kans is klein dat het huidige bod zal slagen. Tot nu toe hebben slechts 0,03% van de aandeelhouders hun stukken aangemeld.  Op 13 april hield Daimler topman Zetsche tijdens de aandeelhoudersvergadering van Daimler een warm pleidooi voor de voorgenomen acquisitie van Tognum. Zetsche gaf aan dat Tognum door de transactie in staat zal zijn haar marktaandeel te vergroten en haar omzet sneller te doen groeien.

 

Natuurlijk heeft Zetsche rekening gehouden met een afwijzing van het eerste bod. Als onderdeel van het biedingspel hield Zetsche een aanbevelende toespraak voor de Tognum  acquisitie.  Zetsche’s argumenten werden door Tognum in het persbericht van 15 april onderschreven.

 

Het gaat dus echt alleen om de prijs en als Zetsche het daarop laat afketsen, dan heeft hij, mede na zijn warme pleidooi op de AvA, heel wat uit te leggen aan zijn aandeelhouders. De kans is dus heel groot dat het bod wordt verhoogd richting de € 30,-.

 

Beleggers houden al rekening met de verhoging. Sinds het bod noteert het aandeel al ruim boven de €24,-. Op vrijdag 15 april sloot het aandeel boven de € 26,-. Wij denken dat het aandeel nog wel 10% kan stijgen.

 

Onze positie in de sprinter Tognum Long is inmiddels al ruim 10% opgelopen. Met een hefboom van 3 kunnen we voor de sprinter dus nog een  rendement van 30% verwachten. We blijven dus nog even rustig wachten op de volgende zet van Dieter Zetsche.

 

Nieuws

Rentebesluit Fed prominent op beursagenda

Euronext verwelkomt vers bloed.

Gisteren - Lees verder

AXA verkleint belang in TKH fractioneel

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:46 - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in PostNL

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:44 - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:41 - Lees verder

Boussard & Gavaudan vergroot belang in Gemalto

Kapitaalbelang groter dan 3 procent.

17 maart 2018, 09:39 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.