Genzyme vs Sanofi; de laatste ronde!

Koen Bender - 1 februari 2011, 09:01

genzyme_vs_sanofi_de_laatste_rondeWaar een mid weekje in de sneeuw al niet goed voor is.

In de afgelopen week vond in het Zwitserse Davos de World Economic Forum plaats. De jaarlijkse samenkomst van politici, captains of industry en grootste denkers.  Ook de plaats waar formeel en vooral informeel overleg plaats vindt. Zo ook tussen de ceo’s van Genzyme en Sanofi. Op 10 december 2010 verliep het initiële bod van Sanofi op Genzyme. Sanofi verlengde het bod tot 24 januari maar verhoogde niet. Waarom zouden ze? Genzyme was er niet in geslaagd om een andere partij te verleiden tot het uitbrengen van een beter bod. En Sanofi had meermaals gezegd het bod wel te willen verhogen maar alleen als daartoe een aanleiding was.


 
In de loop van januari werd de sfeer tussen beide bedrijven vriendelijker. De ceo’s ontmoetten elkaar op een medische  conferentie in de VS en bevestigden dat er nu ook rechtstreeks met elkaar gesproken werd. Grote struikelblok was (en is) de waarde van medicijnen die nu nog in ontwikkeling zijn.  De nieuwe deadline van 24 januari bleek echter onhaalbaar voor een deal. Opnieuw verlengde Sanofi zonder te verhogen, ditmaal met slechts 3 weken tot 15 februari. Een teken dat er wel vooruitgang in de gesprekken zit.

 

Voor Sanofi begon de tijd te dringen, nadat twee van haar nieuwe medicijnen niet door de klinische studies heen kwamen. Eens te meer werd pijnlijk duidelijk hoe nodig een aankoop van een Biotech bedrijf als Genzyme voor de toekomst van Sanofi  is. Ook bij Genzyme raakte men doordrongen van de voordelen van een transactie met Sanofi. En op maandagochtend kwam dan ook het nieuws dat beide partijen een vertrouwelijkheids overeenkomst hadden gesloten. Sanofi mag de boeken van Genzyme onderzoeken.


 
Partijen die bij de onderhandelingen betrokken zijn geven aan dat de structuur van de transactie beklonken is en dat alleen de cijfers nog moeten worden ingevuld. Een succesvolle deal ligt nu binnen handbereik en wordt binnen een week verwacht.

Beleggers in Genzyme reageerden verheugd. De koers steeg op 31 januari, veruitlopend op een hoger definitief bod, tot $ 73,35. De uiteindelijke prijs zal uiteenvallen in een vaste prijs nu en een mogelijke nabetaling in de toekomst als de medicijnen van Genzyme aan vastgestelde omzetdoelen voldoet.  De vaste prijs zal in de buurt van $ 75,- liggen.


 
De sprinters op Genzyme, waarin we positie voor de meeste van onze cliënten hebben, is inmiddels opgelopen tot € 13,35. Bij een uiteindelijk bod van $ 75 kan de koers van de sprinter doorstijgen naar € 14,50.

 

De ceo’s, de heren Viehbacher en Termeer, mogen nog een laatste ronde met elkaar in conclaaf over de uiteindelijke prijs, maar daarna kan de kurk van de fles en kunnen wij door naar de volgende deal. Geduld wordt beloond.

Nieuws

Oud topman RoodMicrotec verkleint belang

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

Gisteren - Lees verder

BlackRock wijzigt belang in Wolters Kluwer licht

Kapitaalbelang fractioneel hoger.

Gisteren - Lees verder

BlackRock vergroot stemrecht in Gemalto

Stemrecht boven drie procent.

Gisteren - Lees verder

Shutdown VS in gang gezet

Te weinig steun voor tijdelijke verlenging.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Wisselend beeld.

19 januari 2018, 22:09 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.