Niet goed, geld terug

Cees Smit - 24 augustus 2010, 10:47

Winsten uit het pyramidespel van Madoff moeten door klanten van SNS worden terugbetaald. Is dit redelijk? Nee!

Afgelopen week stond er in de krant dat SNS een proces aangespannen kreeg door Amerikaanse advocaten. De winst die de klanten van SNS in het verleden gemaakt hebben in het hedgefund van Madoff moeten terugbetaald worden.

 

Even voor de duidelijkheid het gaat dus om beleggers die per ongeluk zijn uitgestapt uit het piramidespel. Niemand wist toen dat Madoff een oplichter was. Oké sommige beleggers begrepen niet hoe deze man het zo lang zo goed kon doen.

 

Ik had met zijn strategieën iets meer volatility verwacht in zijn rendementen. Maar er was officieel geen enkele reden om aan dit hedgefonds te twijfelen. De Amerikaanse toezichthouders hadden meerdere onderzoeken gedaan en nooit iets gevonden. De man leek onberispelijk. Bekende accountants controleerden zijn boeken en keurden ze steeds goed.

 

Niet betalen

Het spel speelde ook al tientallen jaren waardoor de kans op fraude theoretisch heel klein was. Oké de vrienden die Madoff inseinde vlak voordat het piramidespel ging klappen moeten in mijn optiek inderdaad hun geld en winst inleveren. Dit omdat zij voorkennis hadden of mogelijk medeplichtig waren.

 

Maar is het redelijk om mensen die niet wisten dat er iets met dit fonds was ineens te dwingen om hun gehele hoofdsom terug te storten of hun winst terug te betalen? Waarom zouden we de Amerikanen, ook al was het een piramidespel überhaupt hun zin geven en het geld teruggeven?
En zo ja, tot hoeveel jaar terug is redelijk om de winst terug te vragen? Vijf jaar of is één jaar redelijk? Ik vind dat omdat er nooit waarschuwingen van de autoriteiten zijn geweest en niemand het echt heeft zien aankomen er helemaal niemand iets hoeft te betalen.

 

Hollandse hedgefunds
Wie er per ongeluk eerder uit was gestapt had geluk. We gaan toch niet de overlevenden van een ramp alsnog ombrengen. Wat leren we hiervan? Moeten we gewoon niet meer in Amerikaanse funds beleggen? Immers elk fonds kan een piramidespel zijn en dus is er altijd een kans op terugbetaalverplichtingen.

 

Op dit moment zou mijn antwoord op die vraag positief zijn, al was het alleen maar als signaal naar de Amerikanen dat ze wel heel ver (té ver) gaan. Losse aandelen kan dus nog wel maar een fund uit de Verenigde Staten even niet. Wilt u toch wat in hedgefunds doen?
Kijkt u dan naar Nederlandse hedgefunds en het liefst naar fondsen waar u goede liquiditeiten heeft. Ik zie daarom wel wat in de tracker op de Hollandse Hedgefund Index.

 

Losse aandelen

Wie sinds Madoff bang is voor alle hedgefunds moet beseffen dat naast pure oplichting de problemen liggen in het toezicht en de leverage die gebruikt wordt. Voor hen zit er voorlopig weinig anders op dan te kijken naar losse aandelen.

 

Zelf zit ik al een tijdje long in BAM. Als de koers binnenkort naar de bovenkant uitbreek is het een gillende koopsignaal. Royal Dutch Shell is gezien het mooie dividendrendement en de historie van dit bedrijf ook interessant. Voor veel van mijn klanten zit ik long, maar de Twindicator geeft een short.

BAM

 

Shell

Niet voor het dividend maar wel als gokje omhoog kijk ik naar ING. Als er vroeg of laat een splitsing komt, moet dit positief zijn. Juist omdat u dit aandeel niet voor het dividend hoeft te hebben, kunnen lange calls of andere afgeleide producten prima voor een gokje gebruikt worden.

ING

Ter illustratie: een idee dat recent niet werkte en geld heeft gekost is de IBM-put. De put liep vrijdag waardeloos af en heeft dus niet de verwachte bescherming gegeven. Nu moet ik wel eerlijk zijn dat we ook niet echt bescherming omlaag nodig hadden, omdat er geen extreme daling was in de zomermaanden.

 

Immers we hadden de IBM-put om het risico op een hoofdschouderpatroon in de AEX-index af te dekken. Zo lang de markt naar geen enkele kant is uitgebroken, moet u dus heel voorzichtig zijn.

IBM

Deze column verscheen ook op de websites van Today's Groep en Iex.

Nieuws

Beursblik: Britse renteverhoging vermoedelijk in mei

Tweede verhoging hangt volgens ING af van Brexit.

17 minuten geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lagere opening

Federal Reserve zorgt voor onzekerheid.

51 minuten geleden - Lees verder

Steunaanvragen VS stijgen

Stijging is onverwacht.

1 uur geleden - Lees verder

Update: Bank of England laat rente ongemoeid

Rente blijft 0,5 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Bank of England laat rente ongemoeid

Rente blijft 0,5 procent.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BAM GROE... toevoegen aan uw watchlist 3,83 1,06% 0,04 3,79
ING GROEP toevoegen aan uw watchlist 14,02 -0,71% -0,10 14,12
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 25,71 1,62% 0,41 25,30