Aandeel van de maand: Aalberts Industries

Leon Hillen - 19 augustus 2010, 10:30

Het bedrijf van Jan Aalberts blijft een van de mooiere bedrijven op het Damrak. Een outperformer dat weliswaar kwetsbaar is, zoals bleek in de voorgaande twee jaren. Koopadvies onder de 10 euro.

Naast de columns die u van mij gewend bent, doorgaans mijn actuele visie op macro-economische ontwikkelingen en beursomgeving, wil ik vanaf nu elke maand een aandeel voor het voetlicht halen met een korte fundamentele en technische bespreking. Juist in het sentiment dat zich dit jaar voordoet, met netto weinig beweging en mede daardoor beperkte koopkansen, kan het nuttig zijn achtergrondinformatie over bepaalde fondsen te geven. Informatie die gebruikt kan worden zodra zich wél een koopsituatie dreigt voor te doen. Het eerste aandeel dat ik in dit kader wil bespreken is Aalberts. Een van de fraaiere beursfondsen van Euronext Amsterdam waar goede rendementen mee kunnen worden gescoord indien op het juiste moment ingestapt.


Feiten en cijfers Aalberts Industries

Concrete aanleiding om eens op Aalberts terug te komen is de publicatie van de prima cijfers over het eerste halfjaar. Hiermee doet het bedrijf recht aan de relatief goede koersprestatie van het aandeel over het afgelopen jaar, afgezet tegen het wat flauwe beursgemiddelde. Over de eerste zes maanden van 2010 verdrievoudigde de winst zowat tot 51,3mln tegen 18,3mln een jaar eerder. Deze winst was hoger dan verwacht. Vooruitkijkend verwacht het bedrijf een significant hoger resultaat in 2010 dan in 2009, toen de totale nettowinst 54,2mln bedroeg. Hierbij aangetekend dat het tweede halfjaar doorgaans beter verloopt voor het bedrijf dan het eerste. Ook de omzet nam weer toe, en wel met 12% tot 782mln.

 

Aalberts bestaat uit twee grote divisies, Industrial Services en Flow Control. De eerste is het meest cyclisch van aard door de afhankelijkheid van de halfgeleider- en automotive-industrie. Hier werd dan ook het meeste herstel geboekt na het magere jaar 2009. Dat jaar halveerde de winst zowat van 105mln in 2008 tot 54,5mln bij een stevig lagere omzet (1405mln versus 1750mln). Desalniettemin bleef het bedrijf ondanks de zware economische omstandigheden ruim winstgevend en werd dividend uitgekeerd, zodat er geen zorgen hoeven te zijn over verliessituaties of financiële problemen. De balans van Aalberts is solide met een eigen vermogen van 626,5mln op een totaal van 1578mln (solvabiliteit 40%). Tegenover het eigen vermogen staat een post goodwill ter grootte van 585mln euro. Aalberts is door de jaren heen immer scherp gefinancierd maar nooit onverantwoord op dat vlak. De goodwill ontstaat doordat een actief overnamebeleid onderdeel is van de bedrijfsstrategie. Ook de komende 12 maanden worden een of meerdere overnames verwacht, waarvan een voorwaarde is dat ze direct bijdragen aan de winst per aandeel.

 

Er staan 106mln aandelen Aalberts uit, wat de marktkapitalisatie ongeveer 1,2 miljard euro maakt. Dit betekent dat op de beurs 0,8x de verwachte omzet over 2010 wordt betaald, niet bepaald veel zolang deze ratio onder 1 ligt.

 

Koersgrafiek Aalberts Industries

aalberts120810

Grafiektechnisch gezien beweegt het aandeel Aalberts met de index mee, maar dan met relatief grotere uitslagen. Zo is een top boven 20 euro medio 2007 opgevolgd door een dal rond de 4 euro begin 2009 (toen de AEX rond 200 stond), ofwel een koersdaling van 80%. Om een jaar later hersteld te zijn tot 12 euro wat voor de waaghalzen op 4 euro een superrendement betekende.

 

Aalberts presteert beter dan de AEX Over het afgelopen jaar gezien presteert het aandeel Aalberts relatief wat beter dan de AEX. Waar de grafiek van de index recent afvlakt, zit Aalberts nog in een stijgend trendkanaal. Boven 12 euro kan de koers versnellen tot 13 euro (top 2009), met daarboven streefniveaus 14,50 en 18 euro. Maar hiervoor is ongetwijfeld een positief beursklimaat vereist.

 

Aan de onderkant verzwakt het koersbeeld onder 10 euro waarmee het stijgende kanaal verlaten wordt, de koers kan dan versneld dalen richting 8 euro wat dan wellicht een koopmoment zou vormen.

 

Oordeel

Aalberts is en blijft een van de fraaiere bedrijven van de Amsterdamse beurs. Onbenoemd is nog het superstabiele management onder leiding van oprichter Jan Aalberts, wiens beleid al jaren vruchten afwerpt in de zin van een stabiel trackrecord van stijgende omzetten (jaren van recessie daargelaten) die immer winstgevend blijken. Het aandeel is over het afgelopen jaar een outperformer en zal dat blijven in een stabiel of gunstig beursklimaat.
 Anderzijds heeft 2008-2009 bewezen dat het aandeel ook kwetsbaar is voor een slecht beurssentiment en dan bovengemiddeld kan worden afgestraft. Mochten de beurzen onverhoopt in een stevige correctie geraken, dan zal ik aan de koopkant opereren zodra er een koers onder 10 euro op de borden verschijnt welke op dat moment overdreven laag is. Technische analyse kan daarbij een hulpmiddel zijn, tussen 10 en 12 euro oogt het beeld neutraal. Lange termijn beleggers die op een termijn van meerdere jaren kijken hebben aan Aalberts een goed, stabiel aandeel in portefeuille.

 

Leon Hillen is een selfmade beursdeskundige en expert op het gebied van stockpicking. Op zijn persoonlijke website www.vermogensvisie.nl geeft hij zijn mening over de markt, financieel-economische ontwikkelingen en fondsen. Via een geheel eigen werkwijze selecteert hij kansrijke danwel ondergewaardeerde fondsen en onderzoekt en beoordeelt deze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Zijn beste stockpicks worden aan zijn abonnees ter advies voorgelegd. Volg hem ook via http://twitter.com/leonhillen

 

Disclaimer: Privé geen positie op moment van publiceren. Auteur bespreekt vaak posities uit eigen handelspraktijk, welke elk moment van aard en karakter kunnen veranderen.

 

Nieuws

Rentebesluit Fed prominent op beursagenda

Euronext verwelkomt vers bloed.

Gisteren - Lees verder

AXA verkleint belang in TKH fractioneel

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:46 - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in PostNL

Kapitaalbelang onder meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:44 - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Philips Lighting

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven meldingsgrens.

17 maart 2018, 09:41 - Lees verder

Boussard & Gavaudan vergroot belang in Gemalto

Kapitaalbelang groter dan 3 procent.

17 maart 2018, 09:39 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AALBERTS... toevoegen aan uw watchlist 43,64 -0,43% -0,19 43,83